rase lagi penting kn dri rupe
hihi
ASAM PEDAS IKAN (resepi asal ASAM PEDAS IKAN TONGKOL)
resepi : hanieliza
500 gm ikan aye [potong kecil dan bersihkan] - i guna white fish fillet jekk
10 biji bendir - x bubuh sbb xder
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
1 tangkai bunga kantan [belah 2] - x bubuh gak sbb xder
4 s/b minyak masak
garam
** cili padi - i tambah sbb nk kasi extra pedas
(bahan mesin)
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air
* aku tmabah 2keping asam keping*
CARA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, kesum, bunga kantan dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
p/s:pic mmg xcantik
tpi rase lagi pentingkn..
2 comments:
wah sedapnyer pandai kamu masak ngeeee~~~
yer larh tue..
kamu rase ker?!
Post a Comment