About Me

My photo
sTiLL sEaRcHinG fOr MySeLF..

..



'
'
'

Saturday, 19 June 2010

asam pedas untuk orang itali n org international

okey arinie saye masak asam pedas ikan..kalo korang bace entri kat bwah nie..korang taw larh aku beli kat mane..tpi..aku xthu larh aku gne ikan aper..hehe..aku amek resepi nie kat shima fotopages..walaupown name cm photo2 jer..tpi kat blog nie sal masakan jer..ader larh jugak pasl mende laen tue pown maybe 2% jer kot..pic die lawa2..n try larh gune resepi die nie..coz seme bahan yg die xde..i pown xde..so kire masuk larh resepi nie..nilarh cara org diperantauan masak..TT..n kalo korng nk link die..korg tgk kt side bar aku yg aku tulis DIY..blog die pling bwh..i dun know why..blog die xpernh naek atas..hurm??
 
rase lagi penting kn dri rupe
hihi

ASAM PEDAS IKAN (resepi asal ASAM PEDAS IKAN TONGKOL)
resepi : hanieliza

500 gm ikan aye [potong kecil dan bersihkan] - i guna white fish fillet jekk
10 biji bendir - x bubuh sbb xder
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
1 tangkai bunga kantan [belah 2] - x bubuh gak sbb xder
4 s/b minyak masak
garam
** cili padi - i tambah sbb nk kasi extra pedas


(bahan mesin)
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k kunyit serbuk
3 cawan air
* aku tmabah 2keping asam keping*
 

CARA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.
3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan buah tomato, kesum, bunga kantan dan bendir.
5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.


p/s:pic mmg xcantik
tpi rase lagi pentingkn..
 

2 comments:

KiFli MaLLy said...

wah sedapnyer pandai kamu masak ngeeee~~~

eLLa said...

yer larh tue..
kamu rase ker?!