About Me

My photo
sTiLL sEaRcHinG fOr MySeLF..

..



'
'
'

Sunday, 20 June 2010

ayam masak minang

hye..ok mesti korang dpt agak kan..aper yg aku akan ceritakan pada entri kali nie..of course larh resepi ayam masak minang..nak wat camne daa turn aku masak ..semalam , arinie n esok turn aku masak..so xthu larh kalo esok pown aku post entri sal resepi lagi..hurm actually aku xthu larh rse ayam masak minang nie camne..tpi tdi aku makan..okey..sedap larh jugak..but I DONT KNOW THE ORIGINAL dienyer taste erk..tpi xpe..korg jgn risau..aku akan bagi resepi yg unaltered ..korang taw2 jer larh..kat egypt nie susah nak dpt bahn..so aku tukar2 ckit bahan die..xletak itu ..xletak ini..janji rase die ok..ok larh kan..ihihihi..tpi honest larh aku cakap..aku nak sgt masak biar rase kampung..biar rase sedap kampung..bukan rase sedap bandar. ..korang pham x aper yg aku try nak explain nie??..
sekarang daa masuk musim exam daa..study2..and aku perlu naikkan berat badan ku..n alhamdulillah sejak2 aku belajar metabolic kat physiology..so aku tahu larh camne nak naek kan berat badan ku dgn betul..sekarang seluar2 pown daa agak ketat daa..berat pown daa naek..muka pown daa berisi..tpi still kurus larh..tpi xpe baru sebulan kot aku cube program yg aku reka sendiri nie..
t aku tulis entri sal pemakanan ..t korang kalo nak gemuk ka  ...nak kurus ka..korang taw larh cara2 yg betul..tpi disebabkan aku sibuk sutdy n masak2 nie..aku tunda larh yer.

p/s: dulu aku suke sgt makan ayam n daging...
rupe2 nyer sebab drg larh aku xgemuk2..
 walaupown aku mkan banyak;0

eh luper plak nak tulis resepi..resepi nie diambil kat shima foropages..nak link die..korg cri kat side bar tue yer..kat DIY side..

 arinie malas nak amek pic 


AYAM MASAK MINANG
Resepi : cik mat gebu


1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16) *malas*
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk >
2 batang serai, diketuk kat care4 ader>
200 ml santan (mat guna susu sejat) - i guna santan so dpt byk skit kuah dia hehe
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
** nanas - (bhn i tambah)

CARA:
1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum.
3. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak.
4. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
5. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit.
6. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
7. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.

p/s:byk kan bahn xder..
so aku xthu kalo nie consider ayam masak minang ke x..
hehe

10 comments:

Anonymous said...

mkin dkt exam,mkin pelik menu mknan....huhuhu

eLLa said...

xpelik pown..

anwar azhari said...

pergghh~

kt sini pn ad post psal mknn la..

ni yg mnarik nih!

bleh share lg resepi lpas nih..

White Girl said...

Bestnyeee cam sedappp !

Pza Ngah said...

ella,thanx 4 dropping by,
kedai tu namenye bulbaa
harge ok lg dr phish market
walopon sy agak suke phish market.
phish market udang die mahall!!!
hehe bulbaa kt downtown kena masuk dalam2 sket tp kedai tu pemes xsesat, kalo nk pi boleh tanye direction ngan detail,nnt sy tunjukkan
*wink2*

Rara Nasiha said...

tiba2 lapar. adehh. :)

QieFLy si Dolce said...

hehehe biler ella nak masak nier...nak try :P

Entry terkini : Adidas The Mall on Sale

syahira ariff said...

wahhh bestnyer!!
bertuah bakal suami sis nanti
=]

nurulfaridah said...

wow..nampak sgt sedap! =D

Solehah said...

sedapnyaaaa...