resepi fromm HANA
AYAM PERCIK KELANTAN
Bahan-bahan
- 3 ketul dada ayam
- 4 cawan santan pekat ( saye ganti ngn susu -2 1/2 cwn )
- 2 keping asam keping
- sedikit bancuhan tepung jagung( untuk segera pekatkan kuah-tapi lebih sedap kuah pekat sendiri tanpa bantuan tepung jagung) ( saye xltak tepung jagung pown )
- Garam secukupnya
- Sedikit gula( kuah ni manis sedikit aje)
Bahan dikisar
- 2 inci halia( xder halia ..so i skip it )
- 4 batang serai-dihiris halus baru dikisar.(kalau dititik pun boleh)( serai ader kt CARE4 yer)
- 5 ulas bawang merah( kat cni bwg merah besar2 so ltak 2biji daa ok )
- 2 ulas bawang putih.( saye ltak 3 + 4HIRISAN lada hijau )
Bahan untuk rebusan ayam
- 3 ulas bawang putih-dititik
- 1 inci halia- dihiris2
- Sedikit garam
- 1 keping asam keping.
Cara-cara
- Ayam direbus separuh masak dengan bahan2 rebusan dan toskan
- Dalam kuali, masak santan, bahan kisar dan asam keping sehingga mendidih.
- Sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul-ketul.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sehingga kuah pekat. ( Untuk cepat memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan jagung.)
- Apabila sudah cantik kuahnya( berkilat sikit) angkat dan ketepikan.
Cara Bakar
- Ayam yang direbus separuh masak dibakar dengan api yang sederhana.
- Balik2kan ayam dan lumur ayam dengan kuah percik tadi sehingga ayam masak dan mesra dengan kuah tadi.
- Apabila menghidang, tuangkan sebahagian kuah ke atas ayam bakar tadi. Siap untuk dimakan.
~mcam beyse puji masakan sendri..sedap larh..tpi bleh dipertingkatkan lagi..n pleazz..oven bagi panas yer..~
No comments:
Post a Comment